top of page
  • Снимка на автораПсихолог Теодора Танева

Как да различим истинския психолог от псевдо -психолога?

Актуализирано: 17.01.2020 г.

Сега е актуално всеки да има свой психолог, това е част от модерното общество.Но тази вълна често може ни отведе до човек, който зад гръмката си реклама и понятие си няма и панятие как да работи с психиката на хората, възползва се от тяхното доверие и разчита на внушения за да постигне целите си.


Какво не влиза, по никакъв начин в методите на професионалния психолог:


-Не гадае, не предсказва бъдещето, не гледа на карти, не прави магии и всякакви дейности свързани с окултното.

-Не чертае хороскопи и не се интересува от датата ви на раждане и вашата зодия. Не избълва от себе си всякакви наизустени универсални съвети и рецепти съответстващи на зодията ви.

-Не говори за себе си, не ви сравнява със себе си, не прави препратки към собствения си живот и преживявания. Не е обсебен от себе си и не ви натяква ,колко много знае и може.

-Не ви вменява решения за вашия живот,които вие трябва да вземете на база собствената ви свободна воля, съответно не дава конкретни съвети да се разделите с половинката си, например или всякакви конкретни неща, от които зависи бъдещия ви живот в голяма степен.

-Не ви търси и не ви се обажда извън регламентираното време за терапия, не навлиза в личното ви пространство.

-Не ви кара да купувате негови продукти, например книги, или някакви други предмети с цел търговия и реклама. Не включва финансова експлоатация.

-Не ви кара а се чувствате в неравностоино положение, не ви изнудва, не ви заплашва, не ви внушава.



Какво може да очаквате от професионалния психолог:


-Толерантност и уважение към вътрешния ви свят, уважение към всичките ви емоционални преживявания, неосъдително отношение във всеки аспект от споделеното от вас.

-Пълна конфиденциалност на казаното.

-Безпристрастно изслушване, разбиране и подкрепа на всеки един етап от процеса.

-Да поддържа и подкрепя личния ви избор, да предоставя възможност да разгледате ситуацията от множество страни, да изследвате множеството аспекти на даден проблем или конфликт и същевременно да ви подкрепя в избрания от вас път.

-Да спазва стриктно регламентираното от вас време за работа и финансово споразумение, без да прави произволни промени.


Автор: Психолог Теодора Танева

17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page