top of page
  • Снимка на автораПсихолог Теодора Танева

Защо спокойно можем да изберем онлайн консултиране?



В последните години с бързото развитие на технологиите, онлайн консултирането стана достъпен и удобен вариант за много хора. Онлайн терапията е вариант на класическата психотерапия,често пъти по-нищо не й отстъпва. Доста от платформите за видео връзка​, било то Скайп, Вайбър или Месинджър предлагат чиста картина и звук, и това е напълно достатъчно за срещата ви с психолога. Обикновено психолозите,които работят онлайн имат и кабинет, преминали са дългогодишно обучение и притежават необходимия лиценз за да практикуват професията.


Предимства:

– Достъпна е за хора, които живеят в райони където няма работещи професионални психолози, райони далеч от голям град.

– Достъпна е за хора,който живеят в чужбина, а искат да получат адекватна психологична помощ на собствения си език и на достъпни цени. Това е прекрасен вариант за емигрантите, защото в много случаи те преминаван през психологически трудности свързани с адаптирането им в чужбина. Там обикновено психолозите взимат много скъпо и не всеки е способен да си го позволи, езиковата бариера също е пречка. Избора на бълтарски психолог би могло да е доста ползотворно.

– Достъпна е за хора с физически ограничения, които им е трудно или невъзможно да посещават психолог. Физическите ограничения, често водят след себе си много психологически проблеми - депресия, ниска самооценка, интензивно преживяване на самота и отхвърленост, все неща , които добрият психолог би могъл да помогне.

– Достъпна е за майки с малки деца, които желаят да се консултират с психолог, но нямат възможност да пътуват до кабинета на психолога. Няма спор,че майчинството е както едно много осмислящо живота събитие, така може да предизвика психичния ресурс на жената. Отдадена на детето си напълно, тя забравя своите нужди и забравя да мисли за себе си - това довежда до различни проблеми в психологичен план - ниска самооценка, тревожност, депресивни състояния и др.

– Тя предлага доста по гъвкаво време за провеждане на консултациите – късно вечер или през уикенда. Естествено съгласувано от двете страни. Психологът работещ в кабинет обикновено има стандартно работно време, онлайн консултирането позволява сесиите да се провеждат извън това работно време - късно вечер или през уикендите.

Това е изключително удобно за хората, които работят много или за хората живеещи в чужбина, където има часова разлика.

– Удобна е в случаите, в които хората по различни причини не желаят личен контакт с психолог, но все пак желаят да получат консултация или съвет. Много проблемни психични състояния като агорафобия, депресия,социална тревожност и т.н могат да притиснат човека в къщи. Той не иска или няма мотивация да излезе за да отиде до кабинета на психолога, в този случай онлайн консултирането е подходящ вариант.

В други случаи, човек наистина не иска да се срещне лице в лице с психолога, поради това,че се срамува от проблема си, иска да остане анонимен или не може да се отпусне достатъчно, всички тези причини са достатъчни за да потърсите подкрепа онлайн.

По - добре е да потърсите помощ, отколкото да чакате, един малък проблем се решава доста по - бързо отколкото натрупали си с години много проблеми.

19 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page